уторак, 22. новембар 2016.

Nekoliko koraka do zdravijeg života...


- Nisam sigurna, ali mislim da je ovo prvi ili drugi post koji pišem na temu zdravlja, iako je to jako bitna tema, a pisala sam i o drugim daleko manje bitnim, tako da sam za danas odlučila da sa vama podelim nekoliko koraka do zdravijeg života. Ovo su neke stvari koje svako, čak i svaki tinejdžer može da preduzme a vrlo su bitne. Tako da se nadam da ću ovim postom možda motivisati neke od vas da krenete da ih preduzimate, jer stvarno znače mnogo. ☺


Ne preskačite obroke

- Jedna vrlo bitna stvar ali koju nažalost ne poštuje svako je nepreskakanje obroka. Deca u razvoju, tinejdžeri moraju da imaju dnevno bar 3 velika obroka i 2 užine, a kod starijih se to može svesti i na jednu užinu. Ali dosta ljudi preskače obično doručak, mada i večeru, što se večere tiče ona ne mora da bude preobilna jer posle nje idemo na spavanje i potrebno je organizmu vremena da svaki svu tu hranu. Međutim što se doručka tiče on je potrebno da bude najobilniji obrok tokom dana, i ako ne doručkujete bićete neraspoloženi tokom ostatka dana i nećete imati dovoljno energije.


Radite jutarnje vežbice

- Ja na ovo na primer nikako ne mogu da se naviknem, jer ujutru budem mnogo umorna i ne mogu da se razbudim tako lako iako su jutarnje vežbe i predviđene da nas razbude. Ali jedno vreme sam radila vežbice svako jutro i stvarno daju dosta energije i učine da se osećate dosta produktivnije. Naravno, ne moraju to biti neke teške vežbe već prosto nešto što radite za zagrevanje na časovima fizičkog.



Redovno čistite lice 

- Još jedna stavka ne samo do boljeg zdravlja vaše kože već i do spoljašnjeg izgleda jeste upravo čišćenje lica. Mislim da je jako bitno da svako ima neku svoju rutinu čišćenja lica koju  će primenjivati jednom ili dva puta dnevno. Kako biste skinuli ostatke šminke, izbegli bubuljice, akne i crvenilo na licu jako je bitno imati svoju rutinu pa čak i ako vam je koža dosta čista. Nije neophodno koristiti gomilu skupih proizvoda, dovoljno je pronaći nekoliko koji vam odgovaraju.


Uzmite nešto zdravo za užinu

- Kao što sam malopre pomenula bitno je da imate bar dve užine tokom dana, ali to ne znači da je baš preporučljivo da za te užine uzmete nešto nezdravo. Naravno sa vremena na vreme je sasvim okej uzeti nešto slatko i nezdravo ali ako krenete u većini jesti na primer voće za užinu onda je to bolje za vas. Ja užinam dva puta dnevno i jednom pojedem nešto od voća a drugi put nešto slatko.


Pijte više vode

- Mislim da je ovo vrlo jasno, sa obzirom da je oko 70% ljutskog tela sačinjeno od vode jako je bitno da unosimo dosta vode tokom dana. Dakle, kad god vam padne na pamet da uzmete da kupite sok možda je bolje da za promenu kupite flašicu vode.



Pravite pauze u svemu zamornom što radite

- Bilo to učenje ili neki drugi posao, i za bilo koliko vremena vi morali da ga uradite, napravite pauzu. Ako radite nešto dugo i bez prestanka lako ćete se umoriti i nećete moći završiti kako treba, a pogotovo kod učenja, bez malih pauza ništa vam neće "ući" u glavu.

Imajte dovoljno sna

- Imam taj problem da kada sam prva smena ne mogu da se naspavam kako treba i ceo dan budem neraspoložena, tako da je jako bitno da ležete uveče na vreme u krevet kako biste se probudili bez mnogo muka. Ljudima je dovoljno oko 8 sati sna, ali ja iskreno ne mogu da se dovoljno naspavam bez oko 10 sati sna.

Mislite pozitivno

- Naravno, sve ovo je beskorisno ako vi ne mislite pozitivno i nemate sređene misli sami sa sobom. Dakle, ne upoređujte sebe sa drugim ljudima jer je svako poseban na svoj način, ne misli šta može poći loše već šta može poći dobro, volite sebe onakve kakvi jeste i nikad ne odustajte od onoga što želite... jer za zdravlje je ipak najvažnije to malo pozitivnosti. ☺

- I to bi bilo sve za ovaj post, nadam se da je nekome pomogao ili ga motivisao. Napomena: ja nisam profesionalac za ovo niti se trudim da budem, već samo delim neke svoje savete i iskustva, tako da i ako oko nečega možda nisam 100% u pravu imajte to u obziru. Vidimo se u sledećem postu! 

18 коментара:

  1. Odličan post Ninice! Definitivno se trudim držati zdravi život u čemu će mi pomoći i ovi tvoji savjeti *-* Inače, super si napisala.
    Ako imaš vremena pročitaj moj novi post: This is my life

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da nema potrebe preskakati obroke. Ja toliko jedem ali uopšte nisam debela. Mislim da mi je takav organizam.

    https://lifeinmystyle311.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajn post! Skazem se da je bitni sve sto si navela, odlicno je! Zdrava ishrana, redovna maravno,tu i tami vezbice i treninzi, pozitiva i ismeh na licu... dsleki cemo dogurati ;))
    novi post:Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  4. nema potrebe da odgovaras na komentare samo da bi ih duplirala ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odgovaram na komentare jer želim svima da se zahvalim a ne da ih dupliram i stvarno ne vidim šta ima loše u tome...

      Избриши
  5. prvo moram da naglasim da je baner posta genijalan! :) takođe, puno ti hvala na ovim savetima, definitivno će mi biti od koristi. :) <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  6. Sjajan post, i baš mi je 'ostala u sećanju' rečenica da umesto soka kupimo vodu, jer vrlo često na velikom odmoru od viška novca kupim sok. Sledeći put ću sigurno vodu! ❤☺

    ОдговориИзбриши
  7. Nina, super post! Apsolutno se slazem se svim stavkama, pogotovo za obroke i vodu! ☺

    ОдговориИзбриши
  8. Divaan post,kao i slike :) :*
    Ako mozes klikni na linkove koji se nalaze na kraju mog zadnjeg posta :)
    http://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/11/zagreb-cosy-outfit-zafultwinkledeals.html#comment-form

    ОдговориИзбриши