петак, 26. август 2016.

My TOP 7 Study Tips + Hacks 2016


- Kao što vidite po naslovu u današnjem postu sam odlučila da sa vama podelim 7 po mom  mišljenju najefikasnijih saveta za učenje kojih se ja svakodnevno pridržavam kada je učenje u pitanju. Ovo je četvrti B2S post u ovoj godini, pa se nadam da će vam biti od pomoći. Takođe, kroz ovaj post ću provlačiti neke male life hackove sa Pinteresta kao dodatnu pomoć. Pa hajde da počnemo. ☺


1. Organizujte vreme za učenje

- Svi mi imamo još neke obaveze pored škole i učenja i zato je dobra organizacija jako bitna. Predlažem da uzmete planer ili najobičniju svesku i zapišete listu obaveza koju imate za taj dan i onda napišete koliko vam je otprilike potrebno vremena da naučite neki predmet koji imate tog dana. Na taj način uskladićete sve obaveze koje imate i isplaniraćete i odgovarajuće vreme za učenje, samo je bitno da se pridržavate onoga što ste zapisali. 

Hack #1

2. Podvlačite najbitnije

- Ja uvek, ali uvek najbolje naučim kada podvučem najbitnije gradivo koje izdvojim iz lekcije fluorescentim markerom, i onda napišem naučeno par puta u svesku ili se jednostavno usmeno preslišam. Nikada nemojte učiti lekcijnu na pamet, a ako imate baš veliku lekciju onda podvlačite deo po deo teksta i učite u delovima pa na kraju sve spojite u celinu.

3. Učite redovno

- Najveća greška koju većina učenika pravi jeste učenje dan ili dva pred kontrolni. Od prvog septembra planiram da učim čim nastavnik ispredaje lekciju i da se na kraju pred test samo podsetim već naučenog gradiva. Takođe redovno radite domaće zadatke jer na taj način nećete imati potrebu da vežbate mnogo pred sam kontrolni, pogotovo kada su matematika, hemija i fizika u pitanju.

4. Učite sa razumevanjem

- Prvenstveno nikada nemojte učiti sve na pamet jer na kraju ništa nećete zapamtiti i sve će vam se izmešati (znam iz iskustva...). Isto tako nemojte učiti kad ste umorni ili kada nemate dobru koncentraciju jer ćete tako samo zamoriti već umorni mozak i tek ništa nećete zapamtiti. I naravno, kada učite lekciju čitajte tečno i sa razumevanjem, pogotovo kad je strani jezik u pitanju, da ne biste pogrešno izgovarali reč i onda je zapamtili pogrešno. A kada odgovarate na primer istoriju lekciju naučite i ispričajte svojim rečima.

Hack #2

5. Potražite pomoć

- Ako vam neki predmet nije jasan nemojte se bojati da potražite pomoć prijatelja, roditelja ili nastavnika. Nemojte se stideti da odete na dopunsku nastavu jer sam i ja iako sam odličan đak išla nekoliko puta na matematiku kada mi nešto nije bilo jasno.

Hack #3


6. Pravite potsetnike

- Uvek pišem listu kontrolnih, odgovaranja i sl. u planeru ili nekoj svesci kako ne bih zaboravila. A ukoliko ne možete da zapamtite ni tako slobodno lepite sticky notes papiriće po sobi sa podsetnicima na testove koje imate.


7. Pravite pauze 

- I omiljeni deo su svakako pauze, jako je bitno da pravite pauze posle bar 40-ak minuta učenja. Dovoljno je da to budu male pauze da odmorite mozak i pojedete nešto da vam da energiju. Ne bih preporučila da za to vreme uzimate telefon jer ćete ostati mnogo duže nego što ste planirali i samo dodatno naprezati mozak. 

Hack #4

- I to bi bilo sve za današnji post, nadam se da vam je bio od nekakve pomoći, mi se vidimo vrlo uskoro! ☺

26 коментара:

  1. Odličan post!SLažem se sa tobom u potpunosti!Upravu si!Saveti su odlični!♥♥♥♥

    http://chelchiechelchie.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajan post draga, savjeti su veoma korisni <3 Ja se nikako ne mogu naviknuti učiti redovno, uvijek učim dan prije ispita ili ispitivanja, ali ove godine se moram potruditi. :)

    sarahmakeupp.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Super post, Ninice, jako korisni saveti, zaista. Jaoo, još manje od nedelju dana je ostalo... :D
    poseti ako želiš:Teen Queen hvala ♥

    ОдговориИзбриши
  4. Kako korisni saveti...Sve sto su drugi blogeri vec milion puta naveli.Bas si se istakla.Daj nesto inovativno,a ne ono sto smo culi svuda.A,ako nemas kreativniju ideju,nemoj ni pisati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidi, ja sam ovaj post namerno nazvala "mojih top 7 saveta", bilo da su druge blogerke pisale o tome ili ne ja ću biti iskrena i pričaću vam o onome što ja praktikujem. Ja sam se potrudila da napišem na svoj način, ne možemo svi uvek imati super originalne ideje, a ako ti imaš bolje izvoli pa stavi link svog bloga i pokaži se ko si umesto što komentarišeš anonimno. U svakom slučaju hvala ti na kritici i iskrenosti.

      Избриши
  5. Odličan post ,zaista se slažem za satnicu kada da se uči :) .



    Novi post-lepotaodaleks.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  6. Fantastičan post draga! Uvijek stavljam post it papiriće na svoju paint tablu i počet ću da više organiziram vrijeme ove godine *-* Super savjeti!

    Ako imaš vremena posjeti moj blog i pročitaj novi post: petra-s-life-blog.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  7. Super savjeti! Slažem se sa svime što si napisala. Ja sam prošle godine krenula učiti od prvoga dana i puno mi je pomoglo tako da vjerujem da će i tebi. :)

    https://sretnisanjar.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajni saveti nina. :) Takodje mislim da je vazno razumeti gradivo, ali ipak kod tehnickog je to cesto nemovuce haha. Mrzela sam taj predmet u osnovnoj i sad sam najsrecnija osoba na svetu kada ga nemam u srdnjoj hah. :D

    Novi post: www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, joj tehnicko stvarno mrzim, ali srecom nama nastavnici ne traze da znamo teoriju. :)

      Избриши
  9. Odličan post draga! Saveti su baš pravi! xox
    Vesna - new post on Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
  10. Odlični savjeti, ja radim sve ovo i stvarno pomaže♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  11. Slažem se sa svim,primenjujem skoro sve i rezultat je vidljiv. :))


    https://letsbetogethertonight.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican post i sama se sluzim ovim savetima :)

    ОдговориИзбриши